2014. február 27., csütörtök

Ha az, akit szeretünk súlyosan beteg

„Arról van szó, hogy Jézus biztosítja közelségéről a betegeket, az időseket – mert minden 65 év feletti személy részesülhet ebben a szentségben. Sokan félnek papot hívni a súlyos beteghez, nehogy megrémisszék, vagy nehogy szerencsétlenséget hozzon rá. Hogy miért? Mert kicsit az az elképzelés él az emberekben, hogy amikor papot hívnak a beteghez, rögtön utána jön a temetkezési vállalat. De ez nem igaz! A pap azért jön, hogy segítsen a betegen vagy az idős emberen. Ezért fontos kihívni őt, hogy feladja neki a kenetet, megáldja őt: hiszen személyében Jézus érkezik, hogy megkönnyebbülést hozzon neki, erőt és reményt adjon, segítsen és megbocsássa bűneit. Mindez pedig nagyon szép, ne gondoljátok, hogy tabu!” – magyarázta rögtönzött szavakkal Ferenc pápa." Teljes szöveg itt:  Magyar KurirÉn több olyan történetet hallottam, amikor:
1. a betegek kenetének hatására a beteg felépült
2. bár beteg volt, megvárta - míg megérkezik a pap és a kenet felvétele után mély békében távozott el.
3. vannak akik "nem tudnak meghalni",  rendezetlen ügyek miatt /megbocsátás vagy ha gyónásban le kellene tenni a terheket és még nem tették meg/ Nagy segítség ilyenkor is ez a Szentség.

És még egy történet..
Az elsőpénteki kilencedeket megtartóknak Jézus egyik ígérete, hogy nem halnak meg szentségek nélkül és Jézus Szent Szíve maga lesz menedéke halálukkor.
Egy néni élete folyamán megtartotta ezt és a férje sokszor bántotta emiatt, hogy elsőpéntekeken mindig ment a templomba, gyónt, áldozott. A néni csöndesen tűrte. Amikor élete végén a kórházban haldoklott, akkor bár nem hívtak orvost, pont akkor belépett egy diakónus, s az Oltáriszentséget hozta egy betegnek, de mégsem a másik beteghez ment, mert úgy érezte, hogy a "szíve" erősen a szoba végébe húzta ,ahol ez a beteg néni feküdt. A néni korábban nem volt magánál hosszabb ideig, de amikor ő odaért hozzá, kinyitotta a szemét és megkérdezte tőle: " A Jézuskát hozza nekem?" Mondta igen. Megáldozott és még ki sem ért a szobából a  diakónus, amikor nagy békében meghalt. Erre a férje teljesen összeomlott, így a diakónus vele maradt és a férj mesélte el neki, hogy egészen addig a pillanatig nem hitt az elsőpénteki ígéretekben és hogy mennyire bántotta emiatt a feleségét. Még aznap elvitte a diakónus atya egy helyre ahol rendezhette életét.. Így a néni a sok év tűrésért és Jézus Szíve iránti hűségéért halálakor a férje megtérését is ajándékba kapta.
Isten útjai kifürkészhetetlenek. Irgalma végtelen. Ígéretei örök időkre szólnak.

Áldott legyen Jézus Szíve, s áldott legyen Jézus a legméltóságosabb Oltáriszentségben!!

Kórházlelkészség elérhetősége országos LINK Budapesti Kórházlelkészség (éjjel-nappal hívható):

 Istenem, köszönöm a hűségedet és az ígéreteidet. Köszönöm, hogy nem felkészületlenül kell a halálba mennünk, s, hogy ebben a Szentségben segítségünkre vagy azokban a nehéz pillanatokban is. Add meg nekünk kérlek, a jó halál kegyelmét, add hogy felkészülten találkozzunk veled és arra kérlek, hogy Te és a Szent Szűz  légy velünk akkor is. Add, hogy szeretteink halálunkkor, annak örömét és biztonságát tapasztalhassák meg, hogy Te jöttél el értünk és hogy ezáltal jó kezekbe kerültünk. S általa vigasztalást és hitük növekedését, megtérésüket nyerjék el. Add, hogy legyenek értünk imádkozó emberek halálunk órájában is. Mentsd meg Uram kérlek a lelkünket!
Azért is kérlek Istenem, hogy merjünk súlyos beteg szeretteinkhez annak idején papot hívni, hogy az előítéleteink, félelmeink ezzel kapcsolatban eltűnjenek és egy új lehetőséget lássunk ebben is a Veled való személyes találkozásra és arra, hogy megtapasztalhassunk a Te irgalmadat és szeretetedet. Az Atya, Fiú és a Szentlélek nevében. AMEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése